HaHaHo is bezig een aantal workshops op te zetten om nieuwe en beginnende deelnemers te helpen om basiskennis en -vaardigheden op gebied van (embedded) elektronica op te doen. Houd de Meetup-site in de gaten om te zien wanneer de workshops staan ingepland of stuur ons een berichtje wanneer je belangstelling hebt voor een of meer van de workshops.

Passieve elektronicacomponenten

Wat zijn weerstanden, condensatoren en spoelen? Wat kun je ermee? Hoe zien ze eruit, in het echt en in een elektronisch schema? In deze workshop combineren we enige theorie met een praktische insteek. Dat laatste houdt in dat je op een breadbordje enkele eenvoudige elektrische schakelingen realiseert en de juiste werking daarvan controleert.

Actieve elektronicacomponenten

Wat zijn diodes, transistors en opamps? Deze workshop bouwt voor op de workshop passieve componenten en vergroot je mogelijkheden om eenvoudige elektronische schakelingen te lezen, na te bouwen en wellicht zelfs te ontwerpen. De workshop combineert weer enige theorie met het nabouwen van schakelingen op een breadbordje.

Solderen / decadeteller

De soldeerbout is de essentiële tool voor de elektronica-maker. Om een compleet gekochte elektronicakit in elkaar te zetten of een zelf ontworpen elektronische schakeling te realiseren voor langdurig gebruik, moet je kunnen solderen. Tijdens deze workshop zet je een van de starter-kits in elkaar: de decadeteller. Je krijgt direct feedback op je soldeerwerk zodat je de techniek snel onder de knie krijgt en minder kans loopt op slechte elektrische verbindingen in toekomstige projecten.

Introductie Arduino in WokWi IoT Simulator

Om in één avond een paar werkende projectjes te kunnen afronden, beginnen we de introductie tot de Arduino in een simulator (doet Max Verstappen ook). Je krijgt uitleg wat een Arduino tot een veelzijdige component voor DIY elektronicaprojecten maakt en je gaat op je eigen laptop aan de slag om een LEDje te laten knipperen, een werkend stoplicht te maken en om een motortje harder of zachter te laten draaien met een variabele weerstand.

Introductie Arduino met echte microcontroller

Elektronische besturing wordt tegenwoordig vaak gerealiseerd met microcontrollers. De Arduino microcontroller is geschikt voor beginnende elektronica-makers, omdat er heel veel documentatie en aantrekkelijk geprijsde uitbreidingen (shields) voor beschikbaar zijn. In deze workshop zetten we de eerste stappen en na afloop kun je vanaf een laptop een eenvoudig besturingsprogramma op de Arduino starten. Je hebt voor de workshop geen Arduino nodig, maar neem wel je eigen laptop mee.

Vervolgstappen met de Arduino

<Besturen van elektronica op een breadbordje en op een Arduino-shield>

Versiebeheer met git en github

Professionele software-ontwikkelaars werken altijd met versiecontrole, waarbij source code centraal op een platform als github of een eigen gitlab-server wordt opgeslagen. De vele voordelen die dit geeft gelden ook voor de elektronica-maker. Naast natuurlijk het beheren van softwareversies ondersteunt het werken met git vooral ook samenwerking en zichtbaarheid van je project.
In de workshop gaan we lekker aan de slag met git en github, waarbij de deelnemers eenvoudige opdrachten krijgen om samen te werken aan het schrijven van wat documentatie in de markdown-taal (die op github goed leesbaar wordt weergegeven). Neem voor de workshop een eigen laptop mee en maak vooraf een eigen github-account aan, als je die nog niet hebt.

Zelfstudie

Naast de workshops zijn er ook allerlei mogelijkheden om zelfstandig kennis op te doen. Hierbij enkele aansprekende voorbeelden op youtube: