Het documenteren van projecten gebeurt binnen HaHaHo lang niet altijd, maar heeft een belangrijk voordeel: je maakt het gemakkelijker voor anderen om aan je project bij te dragen of om het later na te bouwen.
Deze pagina geeft in de eerste plaats een overzicht van makersprojecten waar het afronden én documenteren echt is gelukt. Dat documenteren (icoon: ) doen we overigens op externe platforms zoals github.com en hackster.io.
Maar ook projecten die dit eindstadium om allerlei redenen nooit hebben bereikt kunnen een plekje krijgen, zij het wat verder onderaan op de pagina. Immers, spectaculair falen met licht en rook levert ook mooie herinneringen op.
Tenslotte vind je de projecten waar nog actief aan wordt gewerkt als updates op de homepagina.

Geschikt om na te bouwen

Meet je Stad Utrecht

Meet Je Stad is een gevestigde naam op het gebied van citizen science. In Amersfoort wordt al jaren klimaatdata verzameld met doe-het-zelf-hardware. Milieucentrum Utrecht, Bibliotheek Utrecht en HaHaHo brengen deze werkwijze naar, u raadt het al, Utrecht.
HaHaHo begeleidt een workshop waar Utrechters leren om zelf deze hardware te bouwen en thuis te gaan gebruiken. Wil je meedoen? Ga dan naar de site van Milieucentrum Utrecht

LED Desktopverlichting

Dit is het verhaal van mijn LED-project. Het begon allemaal op een rustige middag in 2018. Opeens kwam René van der Weerd door de deur stormen, een en al lawaai en non-stop praten. Hij werd vergezeld door een roodgloeiende soldeerbout.
Fast forward zes maanden later en mijn huis begint te gloeien. Ik houd mijn vriendin wakker met de geur van gesmolten plastic en tweedehands-soldeerrook. Mijn eerste gruwelijke creatie zag het licht niet – het was het licht.

Onaf maar instructief

HaHaHo-smartTV

Smart TV’s, geïntroduceerd rond 2015, zijn in 2023 de dominante vorm van televisietoestellen. Hoewel ze de kijkervaring in sommige opzichten wellicht hebben verrijkt, zijn er twee belangrijke bezwaren:
1. De fabrikanten van smart TV’s dwingen advertenties op aan de gebruiker. Daarbij monitoren ze het kijkgedrag om gerichte advertenties mogelijk te maken.
2. Smart TV’s worden op afstand beheerd door de fabrikant, waarbij soms firmware-updates worden uitgevoerd die in strijd zijn met de belangen van de gebruiker.